Изумителните ползи от мандарините за здравето
Мандарините са разнообразен цитрусов плод, който варира на вкус от много сладък до тръпчив и от размер на яйце до размер на грейпфрут. В сравнение с портокалите, мандарините са по-малки, съдържат повече вода и имат по-малко киселина и захар. Те също така имат характерни червено-портокалови кори.
Супер полезните свойства на мандарините
Мандарините са с относително ниско съдържание на въглехидрати в сравнение с други видове плодове. Въпреки това, поради техния размер, е лесно да се преядат. Ако консумирате мандарини, дръжте порцията си максимум от една до две, особено ако следите приема на въглехидрати.
Хранителни факти за мандарина
- Калории: 40
- Мазнини: 0.2г
- Натрий: 1,5 мг
- Въглехидрати: 10.1г
- Фибри: 1.3г
- Захари: 8г
- Белтъчини: 0.6г
- Витамин C: 26.7мг
Повечето от въглехидратите в мандарините идват от естествено срещащи се захари: фруктоза, глюкоза и захароза. Една малка мандарина съдържа 5% от вашите нужди от диетични фибри, които са разтворими и полезни за забавяне на храносмилането, стабилизиране на кръвната захар и понижаване на нивата на холестерола.
Ползи за здравето от мандарини
Подобно на други цитрусови плодове, мандарините съдържат флавоноиди, феноли и етерични масла с антиоксидантни свойства. Те съдържат фитонутриенти, които предпазват клетките от увреждане, намаляват възпалението и риска от сърдечно-съдови заболявания.
Потенциал за предотвратяване на рак
Изследванията показват, че съединения като флавоноиди, лимоноиди и кумарини, открити в цитрусовите плодове, са свързани с намален риск от различни видове рак, включително рак на стомаха, гърдата, белия дроб и дебелото черво.
Подпомагане на здравословното стареене
Оксидативният стрес допринася за стареенето, поради което консумацията на богати на антиоксиданти храни като мандарините може да забави свързаните с възрастта разстройства.
Подобряване на здравето на очите
Мандарините са богати на витамин C и витамин A, които играят важна роля в поддържането на здравето на очите.
Алергии
Хората с алергии към цитрусови плодове могат да изпитат изтръпване, сърбеж, зачервяване или други симптоми при консумация на мандарини.